Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2016 19:19 - Нужник с аромат на пъпеш за милиарди
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 3129 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Министър енерГЕПИка, още известна със срамното си име, беше снощи на гости в БНТ1 при "журналиста" известен със сочния прякор Пъпеша. Целта - да зарадват робите, че са ги натоварили с още няколко милиарда, за години и даже за ... поколения напред.

АКЦЕНТИТЕ са ДВА!

ПЪРВО - Пласирахме облигации за € 550 милиона, заради "американските" ТЕЦ-ове, които уж трябваше да поевтинят цената на продукцията си с общо 31% ("
Б@си математиката размириса министърката на енерГЕПИката!"), но в крайна сметка тя поскъпна с 5,5% ("Ъ?"). Към това трябва да прибавим и близо 5% гарантирана доходност (лихва) на облигациите, която пак ще плащаме ние, като компенсация за "по-евтиния" ток. Инвеститорите щели да си избодат очите, заради успешните рИформи на правителството в енерГЕПИката !!! Не смейте да се съмнявате! Не я ли забелязвате около вас?

ВТОРО - За разлика от преди шест дни, когато пак същото срамно име, в студиото на бТВ заяви, че тази седмица за Русия заминават търсачи на ядрени реактори ("
Музиката вече НЕ се поръчва от който плаща"), снощи не беше спомената и една буква по тази версия. Вместо това беше изречено сакралното "Той е голямо предизвикателство пред всичк инас. Не е предизвикателство само пред това правителство, пред предишното или следващото. Това е предизвикателство, което стои пред поколения напред.".
Казано на кратко - още поколения напред ще продължават да плащан по € 167 000 на ден, което прави "
Реката на мизерията да тече със корост 3,77 лева/сек", с изгледи за ускоряване на течението.

image

Предаването може да бъде гледано на запис от ТУК.

А аз си позволих да запазя за историята началото на разговора в текстов вариант:

Теменужка Петкова в БНТ 2016 07 27 при Димитър Цонев

 Димитър Цонев – Здравейте!

Теменужка Петкова – Здравейте!

ДЦ – И веднага да Ви върна към вчерашната новина. Сигурно може да не е точно от вчера, но Борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) е пласирал успешно втора емисия облигации на стойност 550 милиона евро, на ирландската фондова борса. Вие казвате, че това е една много добра новина за българската енергетика, а пък фактически ние взимаме пари на заем. Сега трябва да се обосновете, защо я смятате за добра?

ТП – Да, така е. Ние взимаме пари на заем. Знаете, че поводът да вземем тези пари на заем беше подписаното споразумение между Националната електрическа компания (НЕК) и двете американски централи, на базата на което ние постигнахме намаление на цените по отношение на разполагаемостта и имахме ангажимент да платиме старите просрочени задължения на НЕК към датата на влизане в сила на тези споразумения. Естествено НЕК и БЕХ не разполагаха с такъв ресурс, който да даде възможност да се погасят тези задължения към двете американски централи, които от своя страна пък да погасят своите задължения към българските мини, които задължения бяха придобили застрашителен размер. Това наложи необходимостта ние да изтеглим мостови заем, който да ни даде възможност да разплатим тези задължения до пласирането на облигации. Този срок до който ние трябваше да пласираме облигацията е 12 месеца. За радост ние успяхме още в първите месеци да излезем на пазара и да пласираме успешно еврооблигация за 550 милиона евро. Само искам да отворя една скоба и да кажа, какво означава това и, защо е добра новина. Първо – по отношение на тази еврооблигация бяха направени презаписвания на над 2 милиарда евро. Това се случи вчера, късният следобед.

ДЦ – Т.е. голяма конкуренция е имало?

ТП – Голяма конкуренция, голям инвеститорски интерес. Ние записахме такъв ресупс, какъвто ни е необходим, за да погасим съответно мостовото финансиране и от тук нататък тази облигация е със срок от 5 години. важно е да се знае, че тази облигация е получена без държавна гаранция и няма обезпечение. Така че това, че ние успяхме в този кратък срок да пласираме успешно еврооблигацията означава на първо място голямо доверие от страна на инвеститорите към реформите в българската енергетика. На роуд-шоуто, което беше проведено през миналата седмица, колеги от МЕ и БЕХ участваха на роуд-шоу в рамките на големите финансови столици. Бяха във Цюрих, бяха във Лондон, бяха във Милано, във Мюнхен. И на всички тези срещи с инвеститорите се е поставял въпроса по отношение на това, че те високо оценяват реформите в сектор енергетика, и това да дадат кредит на доверие се дължи единствено и само на волята на правителството и усилията, които се полагат за това енергетиката наистина да бъде стабилизирана и да бъдат въведени изцяло пазарните механизми във нея.

ДЦ – Да, обаче, не Ви ли се струва, че лихвата е малко височка, на фона на пазарните стойности, които познаваме в момента на финансовите пазари?

ТП – Лихвата е такава, каквато я определя пазара.

ДЦ – Над 4% е лихвата.

ТП – Годишните лихвени плащания са в размер на 4.875%.

ДЦ – Не Ви притеснява?

ТП – Ами това е състоянието на пазара. Съответно това е нещо, което БЕХ и НЕК бихме могли да си я позволим.

ДЦ – Добре. Сега да минаваме към АЕЦ „Белене”, където също дължим пари. Сега, докато ние с Вас си говорим, днеска, след малко ще задлъжнеем със още 167 000 на ден, нали така? Покрай арбитражното решение за АЕЦ „Белене”, за коете руснаците ни осъдиха, смятате ли, че в по-кратки срокове ще успеем да стигнем до някакво реално решение свързано с тези блокове, с поръчаната техника? Ще се освободим ли от нея? Какво ще направим, за да можем да прекратим тези лихви на ден, т.е. да можем да се разплатим с нашите кредитори?

ТП – Ние имаме интерес този въпрос да бъде решен час по-скоро. Аз и друг път съм имала възможността да кажа, че този въпрос е голямо предизвикателство. Той е голямо предизвикателство пред всичк инас. Не е предизвикателство само пред това правителство, пред предишното или следващото. Това е предизвикателство, което стои пред поколения напред. За това ние трябва да подходим много отговорно, много прагматично. Абсолютно всички политически сили и политически партии трябва да впрегнат своя експертен потенциал в областта на енергетиката и да излезем с едно консолидирано решениепо отношение на това каква ще бъде съдбата на този проект от тук нататък. Радвам се че до този момент ние срещаме така и подкрепата и на другите политически партии, колегите от БСП преповториха призива на премиера Борисов за консенсус по тази тема. Заявиха, че ще ни подадат ръка в този процес. Колегите от останалите партии също имат готовност да седним и да водим разговори по отношение на това, как да се излезе от тази ситуация. Вариантите да се излезе от тази ситуация не са много.

...................................................................

Следва изброяване на вариантите и степента им на вероятност, сложност и риск за реализацията им. ТП повтаря вече изтъркания шлагер за три варианта. Претоплят супата, която вече ни поднасят, за да я ...  Двамата в студиото сгъстяват мъглата около мним инвеститорски интерес, за частно изграждане на АЕЦ „Белене”, но без конкретика.

...................................................................

За пореден път нишката на престъпната отговорност спира, по сценарий, до двамата директори на НЕК (Велков и Папазян), които през ноември 2008-ма г. са поръчали оборудването на руснаците. И пак нито една буква за шефовете им, които са ги назначили и са им наредили да подпишат загробващото допълнение Р. Овч. и П. Дим. (64 и 67 годишни, съответно) и, които продължават трета година да са на държавна хранилка в министерството на ТП !!! Вместо това на раята се подхвърля мръвката, че прокуратура и следствие нещо вършели по въпроса.

...................................................................

Пиеската на тема атомна енергетика се закрива със стара сценка за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. След кратки хвалби за газовите връзки

Очакваме през следващата седмица срамно име да ни "зарадва" с нова доза престъпления по НОВА ТВ. Там още не е разсмърдяла?

Георги Котев


Тагове:   пъпеш,   нужник,


Гласувай:
9



1. planinitenabulgaria - Вие се пробвате на тест, на който сте се провалили:
29.07.2016 08:36
Може ли сериозен блогър, дори да не е блогър, а човек или жена, да гледа простотиите на Мито Цонев?
цитирай
2. gikotev - Re: Вие се пробвате на тест, на който сте се провалили:
29.07.2016 09:01
Никъде не съм казвал, че ми е приятно и че го правя с удоволствие. Но разкриването на намеренията и престъпните деяния на политико-енерГЕПИйната мафия, с любезното съдействие на (из)родните "медии" го изисква и налага. И хирурзите сигурно искат да изглеждат чисти, спретнати и симпатични, но ако не си изцапат ръцете няма да спасят пациентите си.
Не си предавайте прекалена важност!
цитирай
3. palisandar - Любопитна квалификация на виновна ...
29.07.2016 16:43
Любопитна квалификация на виновна загуба като "предизвикателство"... Прочия, връзката помежду им,комай, е в "предизвикана"...
_________

Приветь!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878022
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930