Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 14:57 - Отворено писмо до ЦУ на НАП
Автор: velka Категория: Политика   
Прочетен: 4814 Коментари: 5 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


03.10.2012, Отворено писмо

До г-н Красимир Стефанов, изпълнителен директор

 

София 1000, бул. “Княз Дондуков” № 52

 

по електронна поща на адрес: nap@taxadmin.government.bg и infocenter@nra.bg

 

Копие до: 41 български общности по света, обединени в групата и сайта на „АБГ – Асоциация на българските групи“

 

в. Сега, в. 24 часа, Дарик-радио, БНР и др.

интернет групи и форуми

 

Уважаеми г-н Стефанов,

уважаеми дами и господа,

Преди няколко седмици узнах случайно в интернет за задълженията на българските граждани, и в частност на емигрантите, към НАП във връзка със задължителното здравно осигуряване въведено на 01.01.2000 г. . За мен лично този факт беше твърде учудващ, че от 12 год. имам натрупващи се дългове към държавата без да знам за това - нещо, за което не съм дала писмено съгласието си и дори не съм известена, нито за правата, нито за задълженията. При краткия ми престой в България през изминалите дни се явих лично в НАП и там, както и на сайта на НАП, получих доста обширна информация свързана с това, за което благодаря, но въпреки всичко за мен и хора от моето обкръжение, напр. в многобройни общности на българските граждани по света, някои подробности, които ни вълнуват, остават неизяснени, напр.:

 

  1. По какъв начин НАП информира българските граждани за правата и задълженията им по здравното осигуряване, и по-точно тези от тях, пребиваващи извън страната, или тези от тях, които нямат или не искат да имат достъп до интернет?

  2. Какво означава изразът „Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права“?

    Означава ли това, че правата са прекъснати, но задълженията към НАП си остават и продължават да се начисляват до тяхното заплащане респ. погасяване?

  3. Какво е значението респ. правното действие на определения краен срок за подаване на Декларация по §19п от ЗЗО и Заявление по чл. 40а ал.1 от ЗЗО към 31.12.2012? Какви са последствията от неспазването му?

  4. Какво означава на практика изразът „Лицето е изключено от здравно осигуряване считано от /дата/ поради напускане на страната.“?

  5. Какво означава изразът „напускане на страната“? Български граждани, имащи постоянен адрес в България, но непребиваващи повече от 183 дни в България, считат ли се за напуснали страната?

  6. В „Заявлението“ се казва, че лицето заявява, че ще уведоми НАП при „постоянното си завръщане“ в Република България. Изразът „постоянно завръщане“ да не би да означава „пребиваването на гражданите в страната за повече от 183 дни от съответната календарна година“?

  7. В „Заявлението“ се казва, че лицето (което чрез „Заявлението“ и „Декларацията“ се изключва от здравно осигуряване) при постоянното си завръщане се задължава да представи „доказателства за периода, през които е пребивавало извън страната“. Кои документи се считат за доказателство? (На сайта на НАП са посочени документите за възстановяване на прекъснати права, а не на изключени от здравното осигуряване лица.) Как става възстановяването на здравноосигурителните права на лицата, изключени от здравно осигуряване?

  8. Ако лицето пребивава повече от 183 дни от календарна година извън страната, това означава ли, че губи здравноосигурителните си права за посочената година, и какво става със задълженията, ако те са заплатени предварително?

  9. Какво става със задълженията, ако в определения краен срок се изпратят горепосочените „Декларация“ и „Заявление“?

  10. Какво става със задълженията, ако в определения краен срок не се изпратят горепосочените „Декларация“ и „Заявление“?

  11. В списъка на документи за възстановяване на прекъснати права са посочени и тези, отнасящи се до лица с двойно гражданство, цитат: „за лица с двойно гражданство - международен паспорт или документ, издаден от МВР за периоди на пребиваване в чужбина (вземат се предвид само годините, през които пребиваването в чужбина е повече от 183 дни), както и документ, удостоверяващ чуждото гражданство и датата на придобиване.“

    Какво общо има второто (или третото) гражданство със здравното осигуряване? И какво доказателство за престой във страната или извън нея може да бъде документът за чуждото гражданство и датата на придобиването му.

  12. Погасяват ли се напълно и невъзвратимо задълженията към НАП по здравното осигуряване след подписване на „Заявлението“ и „Декларацията“ и след изключване на лицето от здравното осигуряване?

Моля за компетентния Ви отговор по поставените въпроси, ако е възможно - по реда на тяхното задаване. Благодаря Ви предварително.

 

С уважение

Велка Йордан-Йонкманс,

(АБГ – Асоциация на българските групи)

 

Дюселдорф, Германия, 03.10.2012





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. pin777 - Цялата схема е толкова болна и незаконна от всякаква гледна точка...
07.10.2012 15:00
За здравното осигуряване става въпрос.
цитирай
2. анонимен - И в нашето семейство има подобен проблем((
07.10.2012 15:56
Г-жо Йонкманс,
Моля Ви да публикувате отговора от НАП, когато или ако той пристигне при Вас.
цитирай
3. velka - до анонимен
07.10.2012 17:52
анонимен написа:
Г-жо Йонкманс,
Моля Ви да публикувате отговора от НАП, когато или ако той пристигне при Вас.

Пръв отговор се получи.. но не беше това, което очаквах, а наставление, че трябва да изпратя писмото си още веднъж, придружено с електронен подпис !!!! или собственоръчно подписано, сканирано и изпратено отново !!!! За някакви си въпроси искат електронен подпис... Гаргарят се с нас, нали... Добре - подписах го сканирах го и го пратих... да видим сега... чакаме...
цитирай
4. анонимен - pipinana
07.10.2012 19:05
tova li triabva da popitam ? OK 6te opitam
цитирай
5. alibababg - Един съвет - БЯГАЙ и не питай!
08.10.2012 00:31
Сладурана си ти:)
И въпросите ти са хубави....НО! Май не знаеш,че на тази колониална територия бесува една мракобесна тоталитарна хунта!
И няма никакво, ама НИКАКВО значение ти какво питаш....
Това не е ирония към теб!
Просто факти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velka
Категория: Политика
Прочетен: 109957
Постинги: 27
Коментари: 59
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031