Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 06:44 - Тайната група на моите "върли фенове“ и референдумът, или кой се страхува от летящи вещици?
Автор: velka Категория: Политика   
Прочетен: 2083 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На връх Йорданов ден, известен още в православието като Богоявление - деня, в който човек е изпълнен с надежда, че пожеланото от него може и да се сбъдне - станаха причудливи неща.. Открих в нета, по-точно във Фейса, че се е сформирала група от хора, решили по забавничък начин да изразят (страхо)почитанието си към моята скромна особа. Това свое решение те са приложили в активно действие и като демонстрация на всеотдайната си привързаност към каузите ми, възгледите ми и всичко свързано с мен, са тпнали панорамна снимка над главите и писанията си с моя визаж – е, не е най-сполучливата и най-красивата от албумите ми, но все пак - аз съм трогната от неизмеримата енергия и време, които са вложили, за да изберат подходящия мотив за техните цели. И не само да изберат, а и да обработят, дегизират и деформират, пък и да украсят според собствения си естетически усет и мироглед, които намерили кулминационен израз в това да ми омаскарят лицето и надраскат зъбите. Е, всеки според възможностите си.

Възприемам появата на визажа ми над тази група като един вид „подарък“ за Йорданов ден, тъй като Йордан е съставна част от фамилното ми име. Йордан е и реката, в която е покръстен Христос, тя е алегория за преминаване в отвъдния свят, граница с държавата Йордания, ключов момент в развоя на политиката на близкия Изток и в жизнено необходимото водоснабдяване на Ливан, Йордания и Сирия, както и символ на сблъсъка на религиите и борбата за територия. Асоциациите са много, а коя от тях си е избрала групата, малко ми убягва, но ще се опитам да щрихирам. Имайки предвид предходната панорамна снимка, която изобразяваше дете, развяващо палестинския флаг над главите на българите, можем да предположим, че тук става въпрос за дискусии по политиката, свързана с този регион. Макар че това знаме съдържа цветовете на българското и много от членовете на групата може би въобще не са забелязали кой флаг се вее над главите им, все пак си остава въпросът – Защо точно това и къде е общото с българското?

След като открито зададох този въпрос, последва премахване на знамето в панорамната част и заместването му с моята вече омаскарена снимка, съпроводена от коментари като „комисарката“, „гестаповката“, „райхсфюрерката“, „еврейката“, „Хайл Х..“. Поради противоречивостта на смисловото им съдържание недоумението ми придоби нарастваща тенденция. Идеите, които поддържам, и мислите, които изразявам, свързани с равноправието на българските граждани по света и у нас, с промяна на правната, културна, политическа и икономическа ситуация в България към по-добро, с разобличаване на нередности и тяхното премахване – за някои от тях можете да прочетете тук в блога ми - да, те очевидно не са удобни. Но защо и на кого по-точно? Къде е връзката с Германия и нейното минало? Фактът ли, че публикувах „Сравнение на новогодишните обръщения на Плевнелиев и Меркел“, породило дебати из медии и форуми? Едва ли – та това е само съпоставяне на цитати, а не анализ или оценка на казаното...

Интересна подробност открих обаче в писанията на „феновете“ ми. Там те публикуват статия на германска медия от преди 5 години, представяйки я за топ актуална. В нея върви реч за предложение на иранския президент, отправено към Германия за основаване на еврейска държава на германска територия, по-точно в европейската културна столица Ваймар, там където навремето се е намирал концентрационният лагер Бухенвалд. Замисълът (зло)употребява с идея, разработена от студент по изобразително изкуство в университета във Ваймар като мастерска работа, първоначално подкрепяна и финансирана от университета поради екстравагандността на хрумването, и имаща следното съдържание: германците да си изкупели най-сетне изцяло вината към евреите и да си ги приберели в Германия и им отстъпели част от територията си, като по този начин територията около реката Йордан да се освободяла за населението на .. и ето ти го тук знамето, упоменато по-горе.

В последните няколко дни тази статия бе публикувана и разпространена из българските групи, форуми и блогове, както вече споменах, като свръхактуална новина. Последната публикация е от вчера. „Новината“ за нещо, което както знаем преди пет години се случи под формата на евент в тесен кръг, не само защото е ирационално и плод на ексцентрична творческа фантазия, а и защото еврейската общност във Ваймар наред с неонацистки групировки - абсурдно, но факт – както и демократични движения и организации, те всички заедно изразиха енергично протеста си срещу фантасмагориите на събралите се пред държавния театър във Ваймар 50-60 проислямистки елементи. И нещата приключиха. Без много шум и емоции, тъй като партито по случай дипломирането на някакво студентче по изкуство, на което присъстват има-няма 60 души, не може да възбуди особен интерес в държава с население от близо 90 милиона.

Нашите хора обаче, тези от групата на „върлите ми фенове“, вградили визажа ми в тяло на вещица в панорамната снимка на групата си, тези хора днес подхващат историйката от преди пет години и подклаждат огъня на омразата и страха, като отиват малко по-далеч в мечтите си и пламенно разясняват, че това щяло да разбие Европата и понеже България е в Европа, ще се унищожи и България...или нещо такова.. и бла-бла-трала-ла.. Ако това не беше крайно манипулативно, щеше да е адски смешно.

Нека да погледнем накратко какви са тези хора. В групата членуват стотина души. Вероятно голяма част от тях даже и да не подозират къде са попаднали или дори не са реализирали, че са включени там, други пък са напълно безлични, в смисъл - без образ и/или съдържание на профила – чисти тролове. И един бог знае кой стои зад  имената им - дали мъж, жена или цял екип – но едно е сигурно: те са „все майстори по фигурно пързаляне“, както се изрази админката им, моята най-баш фенка.

И все пак се огледайте - всички те на тумбички присъстват в групите, дори и във вашата. И изсипват този и подобен подмолен фундаменталистичен буламач всекидневно върху главите ни под прикритието на силна привързаност към нашата родина, на загриженост за световната политика,  на пацифизъм и патриотизъм, пускат шегички и сентенции, може и фолклорно изпълнение, цитират възторжено Ботев, Левски и Вапцаров и печелят доверието ни. После разиграват конфликти, подклаждат свади и разправии на принципа „разделяй и владей“ и по метода на „разводняване“ и „внасяне на смут и разколебание“, довършват гарнирайки с лични нападки, обиди и хули, като този сценарий се развихря особено ожесточено преди актуални събития като например предстоящия референдум или парламентарни и президентски избори... докато на свестните и разумно мислещи хора им писне и напуснат... С това първата им цел е постигната – обединението на българите се отлага. Следващата цел – предстои тепърва.

И все пак, се питате вие, къде е допирната ми точка с тези хора, та са ми станали „върли фенове“ и почитатели до такава степен, че подхранват всекидневно омразата си, вперили поглед в образа ми превъплътен във вещица, която при други времена и обстоятелства с настървение биха метнали на кладата. Всъщност те и сега го правят. Във фейсб-групата „АБГ- Асоциация на българските групи“ под поредицата „Жалки факти“ са изложени фрагменти от атаките и заплахите им. АБГ, където публикувам възгледите си, обединява свободомислещи български граждани и активни, осъзнати и осъзнаващи се членове на български общности. А това за някого явно е трудно поносимо.

Броени дни преди референдума - все пак първия - когато всеки от нас се пита... що за смотан въпрос, има ли смисъл, и ако да, то как да направим така, че нашето собствено индивидуално участие или неучастие да бъде принос за благото, да бъде за страната ни квант в импулса напред. Има толкова теми за обсъждане с цел оформяне и утвърждаване на нашето решение. Например аварийното изключване на втори реактор на румънската АЕЦ „Черна вода“ и земетресението преди няколко дни - все хубави теми за предреферендумни дискусии и разговори.

Кой си е поставил за цел с мухлясали теми и картинки на вещици с моя образ да всява омраза, да убие енергията ни, да отклони вниманието ни и да ни разсея при процеса на формиране и изразяване на волята в това важно за страната и народа ни време. Но който и да е той, които и да са те, нека се научим да ги разпознаваме. Нека не се поддаваме на манипулациите им и да продължим по пътя си – спокойно и уверено, летейки устремено напред с новите идеи, хванали здраво метлата, с която ще пометем отживялото, закостенялото и злото.
--------------------------------------------------------------
(Моят образ, дегизиран и вграден от "върлите ми фенове"  без мое разрешение в панорамната снимка на фейс-група)
image

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: velka
Категория: Политика
Прочетен: 110529
Постинги: 27
Коментари: 59
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930