Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 02:10 - ТЕМАТА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ „ТУРЦИ“ откъм Германия
Автор: velka Категория: Политика   
Прочетен: 3468 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Мда.. явно всички сме още в шок от вчерашния инцидент в Националния дворец на културата в София на 19.01.2013 год.. и никой не знае точно как да се реагира най-правилно в случая. Едни си правят шегички, други търсят вината тук и там, трети развиват конспиративни теории за още по-конспиративни организации.. и пак настана кашата. Всъщност, защо ли казвам, че настана. Кашата е забъркана у нас и то много отдавна - всички го знаем. Няма нужда да обвиняваме този и оня и чуждите медии, че пишат за "български тероризъм" срещу "турски етнос", защото ние всички така си говорим понякога, че тази партия е "турска" или „на турците“, но от друга страна пък нападателят е български гражданин, иди че му доказвай етноса. Логично е хората отвън да не разбират много-много за какво става въпрос и пишат каквото им кажат или преведат. В повечето случаи, напр. в Германия, хората се опитват да правят паралели със собствената си страна и така да си изяснят нещата, които често и ние не можем да си и им обясним.

Докато ние самите не си изясним тези проблеми, които ние сами сме си създали, кой друг да ги разбере и кой да ни ги оправи. Не е ли ролята на президента да каже точните думи за пред света, за да знаят хората как да го класифицират и какво да пишат – по света и у нас?

Но какви да бъдат те - думите? Че партията ДПС е на етнически турци ли или пък че е мюсюлманска партия? Ами тогава не е ли противоконституционна.. (Конст. РБ, чл. 11 ал. 4) Да каже, че това са български граждани, каймака на една партия, делегати, борещи се за права и свободи ли, (чии права и какви свободи), саморазправили се жестоко с нападналия ги български гражданин? Пак не става.. и не отговаря на истината, защото тогава поне борбата им за права и свободи някакси не се вързва с крайно зверската им саморазправа с беззащитен арестуван.. „демонстрант“,  дори и да са го сметнали за похитител или атентатор. 

Може би точно сега обаче е моментът да се разгледа проблемът из основи и да се подаде импулс за разрешаването му.

Навсякъде сега из чуждите медии се казва, (виж долу примери от германската преса*), че ДПС е турска партия, че те са турци. Да разбирам ли, че са турски граждани? Предполагам, че не са, а че са си български граждани. Добре, мюсюлмани били. Това означава ли, че са турци? Не. Но говорели турски. Е и? Ако аз съм български гражданин, обаче будист и говоря индийски, защото тази култура ми харесва или поради престоя си там за кратко време, това прави ли ме индиец? Не, аз си оставам български гражданин. Където и да се намирам.

Хора, дайте да си говорим в прав текст. Ние самите трябва да признаем факта, че има български граждани, които са решили, че им харесва да са мюсюлмани и да говорят турски, само защото (в някои от случаите) някакви техни предци са правили същото. Ами няма лошо в тази работа, но това прави ли ги турски граждани, т.е. турци – не! И ако все пак те се чувстват като такива, то... тази тема е за в семейния им албум, а не за политическата арена. Правата им и свободите им произлизат от конституцията и законите на страната, в която живеят и чиито граждани са те,.. и само като български граждани те могат да се борят за една или друга промяна в тях, а не като „турци“ чрез „турска партия“ или „партия на мюсюлманското малцинство“. Защото в този случай съобразно чл. 11, ал. 4 на КРБ, тази партия би била противоконституционна:
 

Чл. 11. КРБ
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа..

Докато пишех това, прочетох, че премиерът Борисов изразил мнението си по инцидента и направил отчасти изявлението, за което говоря по-горе. Той казал (dir.bg): Не мога да съм съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда в България.“ Добър импулс – харесва ми, бих казала, като начало. Само че това в чуждата преса не е отразено. А ето вижте какво пише там.

* Германски медии:




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Никой не е в шок, драга,
21.01.2013 06:27
уверявам ви. Тези джагалски магарещини изобщо не ни касаят и не ни интересуват. Ако щат, да се изтрепят всичките. През к..а ми, та оттатък!
цитирай
2. yotovava - Ами защо тогам Местан говори за "езикът на омразата", след като се оказа, че нападателят
21.01.2013 11:03
е от неговия етнос!
Защо движението е за "права и свободи", след като по конституция те трябва да са гарантирани?
И защо бяха поканени толкова много чуждестранни гости - 500 срещу 300 делегати?
цитирай
3. kostas - Какво да каже президента като е помак ,от тези ПОМАЦАНИ пръкнаха и т.н турци -но в Турция ги наричат ГЯУРИ !!!
21.01.2013 17:09
* Не е ли ролята на президента да каже точните думи за пред света, за да знаят хората как да го класифицират и какво да пишат – по света и у нас? *
цитирай
4. zaw12929 - ПРАВ Е НАЛИ ЗАТОВА СА ГО ИЗБРАЛИ, ДА Е ...
21.01.2013 20:16
ПРАВ Е НАЛИ ЗАТОВА СА ГО ИЗБРАЛИ, ДА Е МюСюЛМАНИН,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velka
Категория: Политика
Прочетен: 109935
Постинги: 27
Коментари: 59
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031