Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2013 15:08 - 10 начина да Ви манипулират (В ГРУПИТЕ)
Автор: velka Категория: Политика   
Прочетен: 4718 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение."

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, изведнъж обаче някой започва да ви критикува за евентуална правописна грешка, други двама „случайно“ се намесват с противоречиви мнения относно правописа на думата/граматиката/шрифта и се завързва спор за правописа в българския език. Темата за протестите и исканията е пресечена и отклонена.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, изведнъж обаче някой казва, че проблемите в България идват от евреите/турците/циганите или от Ран-Ът и започва да говори за Израел, САЩ, Трета световна или ви залива с някоя от конспиративните теории или с всичките наведнъж.. двама „случайно“ се намесват и го подкрепят... Темата за протестите и исканията е пресечена и отклонена. Вие замлъквате.


 

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на манипулаторите.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, изведнъж обаче някой ви обвинява, че нищо не разбирате, обижда ви най-пошло, казва, че се правите на всезнаещ и лидер, че може и да сте партиец или мафиот, защото чорапогащникът ви вместо кафяв е черен, двама „случайно“ се намесват, потвърждават, че и другаде са ви видяли като такъв, някой предлага всички (като вас) да напуснат. Дори и това да не е предложено, ако сте смислен човек, вие се дистанцирате или замлъквате.. и изпълнявате тяхното решение да ви изолират.


 

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, изведнъж някой обаче казва, че вие и вашето мнение трябва да се игнорира, защото вижте какво са написали за вас преди 2-3 години (също необосновани хули) и какво е мнението на всички за вас.. двама „случайно“ се намесват, потвърждават ... и ден след ден, година след година ви разбиват името и хората са склонни да приемат, че лъжите за вас са истина...

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че не трябва да искаме много, а малко, защото никой от властимащите не е склонен да ни даде въобще нещо, двама „случайно“ се намесват, потвърждават .. и никой повече не е за първоначалните искания... Вие замлъквате.


 

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно или вредно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че няма нужда да говорим и за правата на бълг. граждани в чужбина, те какво искат, били 1/3 от българския народ, искали избирателни райони и участие в управлението на страната, е и какво от това, първо най-необходимо и болезнено належащо е да се оправи положението на българите в България, те да не гладуват, а след 5-10-15 години може и за бълг. граждани по света да помислим - непременно ще помислим!...двама „случайно“ се намесват, потвърждават .. и всички са съгласни.. Вие замлъквате.


 

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че.. братя и сестрички, няма нужда да искаме права, защото трябва да искаме хляб, ниски цени, високи заплати, уважение, край на тиранията и робството, вън окупаторите, Европа трябва да помогне, и виновни са Европа/евреите/турците/циганите/Ран-Ът/руснаците/американците.. двама „случайно“ се намесват, потвърждават .. и никой повече не е за някакви си там права... Вие замлъквате.


 

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията.

 Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че.. майка България умира, Родината се циганизира, утре всички ще се запалят, българският дух се унищожава, мислете със сърцето си, и въобще Ботев и Левски и Караджата и великият български народ ... ние сме най-първите в света и за пример на Европата...а те ще ни превземат, унищожат, затрият.. и ти не си истинският българин с истински български дух...двама „случайно“ се намесват и потвърждават .. Вие замлъквате.


 

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си.

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, какво ще променяте конституцията, направо да се маха, системата да се променя, българите в чужбина да си стоят там и кротуват.. опитваш се да питаш за подробности по това негово мнение, предлагаш да прочетете заедно, обсъдите, но биваш публично порицан, защото кой ще ти се занимава с глупости... или пък защото „аз съм чел и знам“.. двама „случайно“ се намесват и потвърждават .. и всички са съгласни. Вие замлъквате.


 

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че вместо да се протестира, трябва да им се разбият мутрите, защото всички са педераси, мангали и тарикати, вие се опитвате да говорите за демократични начини за решаване на проблема, но двама „случайно“ се намесват, потвърждават .. и след това всички са на мнение, че сте „мека китка“, циганин, политик или предател на българщината... Вие замлъквате.


 

9. Засилване на чувство за вина. "Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие."

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, някой обаче казва, че българският народ си е сам виновен, защото е мързелив, глупав и крадлив, а „българите в чужбина“ са предатели на българщината, няма го у тях българският дух, те са само наблюдатели, намерили са лесното вместо да страдат, и нищо не правят за България, и освен това не плащат данъци в България.. двама „случайно“ се намесват, потвърждават .. и след това всички са на това мнение.. и „виновните“ замлъкват.. и Вие замлъквате.


 

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. Манипулаторите са обучени добре и могат лесно да преценят ситуацията и разпознаят слабото ви място, да намерят ахилесовата ви пета и да ви атакуват точно там.. те виждат дали сте майка с деца, разведен баща, българин в чужбина, етническо малцинство, младеж или пенсионер, ученик, безработен висшист или успял или неуспял предприемач, дали сте самотен или лабилен.. и успяват да ви атакуват точно там..

Пример: Дискутира се за протестите и исканията на протестиращите, вие имате конструктивно мнение по въпроса, но някой обаче вижда, че примерно сте майка с деца в чужбина. В зависимост от ситуацията или ви правят комплименти, че сте се измъкнали и децата ви са на сухо и топло, и най-добре да си стоите там и си т р а е т е, като си запазите обаче бълг. идентичност... или пък ви нападат, че сте продажничка на българщината, предателка и родоотстъпничка, чийто деца не са вече никакви българи.. и за пари човек какво ли не прави..  други двама „случайно“ се намесват и потвърждават .. Вие замлъквате.


 

Ако разпознавате тази манипулация в поведението на УЧАСТНИЦИ В ГРУПИТЕ споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.

 

(По Чомски)

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. roy - Адмирации за поста!Интересно ми е ...
19.05.2013 00:49
Адмирации за поста!Интересно ми е дали ти самата си достигнала до тези изводи и заключения или си ползвала специализирана литература?Всяко от тези неща се вижда,усеща и е наслоено във медиите.Хората трябва да прогледнат и трябва да положат усилия иначе ще се превърнем в нещо като Босна,Косово или Македония - разбити и увредени трайно и непоправимо.
цитирай
2. velka - Благодаря за адмирациите...
21.05.2013 17:29
roy написа:
дали ти самата си достигнала до тези изводи и заключения или си ползвала специализирана литература


Заглавията на отделните точки са от Чомски, така както съм го видяла в публикации в интернет. Останалото е плод на мой изстрадан личен опит и наблюдения, напр. в групите във фейсбук. Радвам се, че Ви харесват мислите и считате, че могат да бъдат полезни.
цитирай
3. tomov8 - Страшно е
04.07.2013 15:39
А най-страшно, е че в повечето случай няма целенасочена манипулация, а просто хората са такива. Провокаторите и манипулаторите не са чак толкова ерудирани:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velka
Категория: Политика
Прочетен: 110481
Постинги: 27
Коментари: 59
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930