Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2014 12:46 - ДЪРВО, КОЕТО НЕ РАЖДА ПЛОД ОТСИЧА СЕ И СЕ ИЗГАРЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3152 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПАНИКА, СУМАТОХА И ЗЪБОТРАКАНИЦА

 

Корабът на т. нар. „преход” потъна. Потъна пред очите на всички, но малцина видяха този факт. Огромното мнозинство се оказаха самуилови войници, които виждат само това, което им кажат. Многократно за последните 30 години съм цитирал Закона на Мърфи от книгата на проф. Сирил Норткот Паркинсън, че маже да се допусне грешка при проектирането, строежа или навигацията на един кораб. Мърфи/морето/ винаги открива грешката. Същото е и с политиката. А при нос се допусна грешка и на трите нива. Животът винаги открива грешката.

Така стана и сега.

В т. нар. „политическа класа” настъпи паника, суматоха и зъботраканица. Екипажът на потъналия кораб се сби за лодките и спасителните пояси. Капитанът-плъх пръв напусна кораба и изостави екипажа и пасажерите. Радистът дори не се сети да пусне SOS, за да повика други кораби да спасят останалите живи. Пътниците се уловиха за гушите в пристъп на търсене на виновника. Гледката щеше да бъде много смешна и поучителна, ако не ставаше дума за нас самите.

 Още от самото начало беше ясно, че преходът е ялов, необмислен и безумен. Но преобладаващата част от публиката се взе на сериозно и започна да си вярва, че може, знае и има воля. Животът за последните 25 години показа точно обратното. Негодниците от т. нар. „политически” партии” нито знаят, нито могат, нито искат да сменят модела на управление. Те само закърпиха скъсаната дрешка на пробития и покоен социализъм с надеждата, че никой няма да разбере предизвестената смърт на един мъртвороден ембрион, наречен „преход”.

Народният съд, преоблечен като Съдебна система даде най-напред фира. Той е изграден като една изцяло партийно-наказателна структура и никога не е използвал справедливостта и законността като най-висша форма на съдопроизводство. Партийната целесъобразност лежи в основата му и нищо не е в състояние да я промени.Партийните назначения са факт и досега. При това положение да искаме автопромяна на тази безумна система е най-малкото глупаво и наивно. За да се смени системата с действащ модел трябва да се промени начина на подготовка, избор и работа на системата. Трябва да се осигури действащ механизъм за контрол и регулация. За тази цел е необходимо да се промени изцяло обучението и практиката на магистратите, а най-малко ВСС трябва да бъде пряко избиран, ако не и всички съдии. Прокуратурата изобщо трябва да се извади от системата и да премине на непрекъснат обществен контрол. При всички случаи неправителствените правозащитни организации трябва да навлязат мощно в съдебната система, включително и в местата за лишаване от свобода.

Същият проблем съществува в МВР и службите. Преди всичко МВР трябва да се освободи незабавно от охранителните, противопожарните и противоаварийни и противобедствени дейности. Те са свойствени на общините. В МВР трябва да останат гранична полиция, жандармерия и службите.

НРС и ДАНС трябва да са под обща шапка и да подлежат на контрол.

НСО трябва да се промени и рязко да се съкрати. В този си вид МВР и службите, всъщност, представляват една партийна милиция. А разликата между полиция и милиция е тази, че полицията изпълнява закона, а милицията-заповедите на тъпите си началници.

В икономиката трябва да се промени устройството на малкия и среден бизнес, да се създаде възможност регулациите, разрешителните и лицензите да се дават от бизнескамарите, а не от държавните чиновници, да се стимулира бизнес чрез необлагаем минимум на печалбата и създаването на вътрешно-кредитни институции по определени правила. На държавата трябва да се оставят само инспекцията върху бизнескамарите и кредитните институции.

Образованието е изключително важен фактор за просперитета на една държава. В това отношение категорично трябва да се премине към професионализиране на образованието за сметка на т. нар. „обща култура” Да се координира образованието с културните институции, за да могат да се допълват взаимно и да облекчават възприемането на необходимите знания от младите хора.

Здравеопазването не може да бъде ефективно  в този си вид. Осигурителната система трябва да има съвършено друг вид. БЛС трябва да се превърне в камара, като изземе значителни регулиращи и санкциониращи правомощия от държавните чиновници, за да може да се самоочиства от вредни практики, корупция и ниски професионални качества.

Подобнен курс трябва да поеме и социалното осигуряване

Селското стопанство трябва също да се промени. Там също трябва да се въведат браншови и териториални камари, които имат свои аукциони, които да приемат продукцията и да играят ролята на борси, като изхвърлят прекупвачите и монополистите. Трябва да се възстанови научната приложна дейност на селскостопанските институти, но тези звена да бъдат немногобройни и да се прикачат към камарите или по-малки научни звена към отделни по-мощни фирми. Финансирането на селското стопанство трябва да се промени и да се засили финансирането на малките и средни селскостопански фирми, като едновременно с това се даде възможност те да се кооперират. Да се засили преработвателната и хранителновкусова промишленост, за да могат фирмите да изнасят краен продукт, а не суровини.

Туризмът е сравнително най-самостоятелен сектор, но и там трябва да се подпомогне, особено в областта на инфраструктурата.

Министерството на културата трябва да се закрие. На негово място да се направи една малка агенция за финансиране и одит на държавните културни институции, да се основе един държавно-обществен фонд за одобряване и финансиране на културни проекти и да се изгради дирекция „Международно културно сътрудничество към МВнР. В момента има само такъв отдел, чиято работа никой не може да види реално.

И понеже стигнахме до МВнР, то там нещата са изключително зле. Ние нямаме доктрина, която да обедини усилията при защита на националните ни интереси и нямаме достатъчно точни правила за отстояване пред другите държави на националните ни интереси най-вече в международните организации. Подготовката и лоялността на дипломатите трябва да бъдат издигнати като задължения от най-висок ранг.

Транспортът е в предсмъртен колапс. Там цари неефективност, липса на перспектива и фалит. Няма никакви разумни стратегии и програми за стабилизирането му и повишаване на ефективността му. Там трябва да се засили публично-частното партньорство както вътре в страната, така и в международен план. Като примери мога да приведа най-малкото две идеи: приватизиране на теснолинейката и въвеждане на системата „Ро-Ла”.

 В този си вид  МО не може да продължава. Подготовката, въоръжението и снаряжението на армията са на изключително ниско ниво. На практика нямаме военна авиация и военноморски сили. Тилът е с раздути щатове и корупцията е много висока. Няма връзка и координация с другите въоръжени сили, като например ловно-рибарските съюзи. Същото се отнася и за МВР.

Енергетика е в такова хаотично състояние, че и Херкулес да дойде, не може да я оправи. Там трябва да се започне с точно преброяване на възможностите, ефективността и бъдещото развитие на индустрията и бита. Всички паразитни фирми да се отстранят незабавно от тялото на енергетиката и де се създаде трайна координация с бизнескамарите.

Остават още три големи проблема.

Първият е възпроизводството на населението. Освен повишаването на стандарта на живота трябва да се създаде координиращ орган за всички държавни и недържавни институции, които се занимават с децата и семейството. Това са министерства, агенции, общини и неправителствени организации. Добре би било тази координация да се ръководи от новосъздадена институция Първи вицепремиер по възпроизводството на населението и грижи за семейството.

Вторият голям проблем е създаването на нов административен модел. При сегашното население броят на държавните чиновници трябва рязко да се намали до 30-35 хил. администратори. В момента има 144 хил. щата, което си е едно голямо безумие. Само за пример ще дам една Холандия, която при близо 17 милиона население има администрация от 48 хил. души. Драстичното намаление на чиновниците трябва да бъде за сметка на бързата и широка електронизация на административната работа, публично частното партньорство с бизнескамарите и неправителствените организации. Трябва да се въведе ежегодно повишаване на квалификацията на администрацията и провеждане на тестове, за да може въз основа на тях и резултатите от работата да се атестират работещите в системата и да се изгради по този начин система за кариерно развитие. За отпадналите от администрацията да се проведат курсове по преквалификация, за да могат да си намерят добра работа, съответстваща на знанията и уменията им.. Основен принцип на администрацията трябва да бъде „Аз обслужвам гражданите, а не ги управлявам!” За тази цел отново ще спомена, че регулациите, разрешителните и лицензите трябва да се дадат на браншовите и териториални камари.

Третият голям въпрос е борбата с бедствията и авариите. Последните години показаха болезнено и ясно, че там цари хаос и корупция. Идиотската идея министърът на вътрешните работи да се занимава централизирано с това се вижда и с просто око. Не е работа на министър на вътрешните работи да дублира общините. Това води до дуализъм и пълна липса на координация. Спомнете си какви думи си изприказваха министъра на вътрешните работи и кметът на Варна след трагедията в кв. Аспарухово. Това ясно показва, че не е работа на държавата да контролира и притиска общините по този идиотски начин. Там също трябва да се установи публично-частно партньорство на общините с бизнеса, а държавата да участва само тогава, когато трябва да помогне с войска или транспорт.

Всичко това е свързано с една дума или по-скоро с нейното значение. Тази дума е ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. Само тогава може да се действа бързо, оперативно и ефективно.

Разбира се, много сектори от държавния и обществен живот подлежат на коренна промяна. Аз не мога да засегна в един постинг всички, но се постарах да предложа на читателите си примерен проект за излизане от задънената улица на покойния български преход и поемана на курс към бързо развитие на всички сфери в държавния и обществен живот. И понеже многократно от 1984 година досега съм писал и говорил за това, предложих на президента да се създаде една постоянно действаща кръгла маса на недържавния сектор, която да изиграе ролята на конвент и да застави политиците да приемат всички решения на тази кръгла маса. От конституцията до последния подзаконов нормативен акт. Да се изгради законодателна, изпълнителна и контролна база на административните структури, която да позволи едно разумно и благоприятно обслужване на бизнеса и населението За съжаление президентът се държи като пъдър. Той вече цяла година три пъти мълчи като …. гургул и не ми отговаря на мои писмени предложения. Което при всички случаи е за негова сметка, но и в наша вреда.

Предвид ситуацията, която очаквам да се получи късно есента и през зимата, изглежда, ще се наложи да се разделим и с него..

Дърво, което не ражда плод отсича се и се изгаря



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alibababg - И тази утопия - като как си фантазираш да я бъде!?
25.06.2014 13:25
В една колониална територия окупирана от еврейския съюз и ционистките банкери!
С туземните комунист-милиционери на чело!
Ето ти материал - на лакей/кратуната:комунист/милиционера: мутрафон/доктор на науките....

Борисов: Признайте банкрута и викайте МВФ
"Нещо, от което съм се пазил като от дявол, защото дойде ли фондът, това означава - държавата не е държава. Тези хора го причиниха", анализира финансовата ситуация на страната Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-priznajte-bankruta-i-vikajte-mvf-6015643

И този мутро-боклук осъзнава и сам си казва, че държава НЯМА!
Ти осъзнаваш ли го това: Босия!?
цитирай
2. 1997 - В кой момент тези идеи не бяха решени законодателно?
25.06.2014 14:07
Дали СДС или БСП, или НДСВ, или ГЕРБ попречиха? Пък може Босия да не е направил законодателни предложения, а прави само медийни изяви. ... ми то без практика, без партия, която да победи на избори, да изгради решителна власт другото всичко е в сферата на ефира и философския камък.
цитирай
3. apostapostoloff - Трябва незабавно да се закрие и
28.06.2014 17:17
министерството на спорта! Защо Мохамед Али, Ленъкс Луис, Холифийлд и Тайсън са такива велики боксьори? Защо в Америка НЯМА министерство на спорта да им пречи.
цитирай
4. dobronameren - Виждаш ли, Босия,
28.06.2014 17:41
като пишеш бла-бла-бла, на какви коментарии се нахендряш. Че те коментариите, дори на Апостолов, са по-конкретни от твоите "мисли".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11785387
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930