Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 20:34 - Схема на манипулацията с цел да се откажем от кирилицата (в 10 стъпки)
Автор: velka Категория: Политика   
Прочетен: 7546 Коментари: 8 Гласове:
20

Последна промяна: 31.12.2013 03:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

(Анализ на дискусия в една от българските групи във фейсбук)

Мили сънародници, български граждани и приятели на българщината,

значението на кирилицата за поддържане и опазване на българската идентичност, българския език, на нацията и народността ни като цяло, е известна на всички ни. Но да си го кажем пак накратко в четири изречения:

Кирилицата е визуалният израз на българския език. Тя е повече от герба, от националния флаг и от държавното устройство. Кирилицата е манифестация на българщината, но тя е и същевременно нашата Ахилесова пета. Загубим ли кирилицата, ние губим всичко.

В последните няколко години, наред с общите тенденции на небрежно и безотговорно отношение от страна на административните български органи като посолства, министерства и висшестоящи служби, наред с нашето собствено пренебрежително отношение към кирилицата, наблюдавам в социалните мрежи и друго, на вид безобидно, но крайно пагубно явление:

Системната и методично прилагана, масивна манипулация на българите с цел сами да се откажат от най-святото и най-крехкото, което все още имат – кирилицата.

Като резултат от наблюденията ми, с помощта на един пример от актуална дискусия в една от българските групи във Фейсбук, искам да ви покажа схемата на това подмолно и коварно нападение срещу нашата идентичност. 
Ето вижте
СХЕМАТА на манипулативното действие (отчасти по Чомски):

  • 1) Отвличане на вниманието и прикриване на същинската тема чрез призив за помощ: един участник в групата (манипулаторът М) пуска постинг (на латиница) с въпрос за директен полет от София до Дюселдорф. (Името на М е написано с арабски шрифт).

  • 2) Привличане на съмишленици и печелене на симпатии чрез възбуждане на чувството на състрадание и готовност за помощ: М споделя, че са го изхвърлили от друга група, обидили са го и не са му отговорили на въпроса за полета, а билетът е всъщност за баба му. Реакция в групата: веднага се появят хора, готови да обяснят и помогнат, дава се точна информация за различни авиокомпании и алтернативни дестинации.

  • 3) Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на манипулаторите.

    От другата група М е изгонен, защото името му е написано на арабски, а той отказвал да пише на кирилица. В настоящата група М също се появява с име в арабски шрифт и упорито продължава да пише на латиница. М аргументира, че
    а
    ) така е свикнал и му е трудно да пише на кирилица;
    б
    ) няма българска клавиатура;
    в) навсякъде се пише на латиница;
    г
    ) нали живеем в демокрация

    и предлага като решение хората да проявят толерантност и да не се държи толкова на кирилицата, а важното е да има мир и хората да се разбират помежду си. Реакция в групата: Повечето членове на групата потвърждават и казват, че наистина това е важно, хората да се разбират и да има мир, независимо на какъв шрифт се пише и настояват/решават всеки да си пише на какъвто шрифт си иска.

  • 4) Методът на постепенното прилагане. Прекрачват се граници. Предизвиква се възхищение. М би трябвало да е доволен, но той изведнъж ни обяснява, че на земята има много други езици, освен българският, ето на - децата му макар и невръстни, са изключително надарени, знаят много езици, сега учат дори арабски и говорят вече с роднините си, и той самият много харесва арабския, защото е много приятен език, и вижте .. тук той започва да пише на арабски. Реакция в групата: Присъстващите майки на малки деца очевидно са очаровани от завидната му семейна ситуация и личните му способности на възпитател и интелигентен човек.

  • 5) Манипулаторът не действа сам. Придружен е често от двама „адютанти“ и се ползва от подкрепата на предварително привлечените симпатизанти. Ако се появи полъх на съпротива, се включват и двамата адютанти и го подкрепят. В случая някой предлага на М линк, с който той ще е веднага в състояние да пише на кирилица, без да е необходима българска клавиатура, както и метод за настройка на кирилицата в телефон или компютър, но изведнъж се появява майка (1), която споделя също на латиница, че е омъжена за арабин и децата й са точно толкова надарени, езиково и всякак, като тия на М, и тя се гордее, че вече могат да пишат на арабски. Друга дама (2) казва, че работи при японци, а те също пишат на латиница. Симпатизант пък е възмутен, че уж решихме да се пише на всякакви шрифтове и престанете да се заяждате постоянно за правопис и запетайки и заради тая кирилица.

  • 6) Лични нападки и обиди. Засилване на чувство за вина. "Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия.“ Ако нищо не помогне и започнат да губят фронта, М и А си избират един от участниците в дискусията, който се е проявил като защитник на кирилицата, и започват да го нападат лично, като го обявяват за глупак, нетолерантен, невъзпитан, недобронамерен, заядлив и скандалджия и предлагат да се изключи от групата. Реакция в групата: някои подкрепят, а съпротивата сконфузено се оттегля.

  • 7) Иритация и разводняване. Включване на съвсем нови и отвлечени теми, нямащи нищо общо с дискусията. Въпросният М е изобретателен и превключва изведнъж на кулинарна тема за рецепти с кюфтета, като между другото споменава, че това е арабска дума, присвоена от българите. Реакция в групата: Никой не забелязва, че М първоначално всъщност искаше помощ за полет за баба си, всички се втурват да си разменят рецепти и да се хвалят, чии кюфтета са най-вкусни.

  • 8) Привличане и зарибяване. Пуска се линк към друга група, като много по-добра от тая, и участниците се призовават да се присъединят към нея. В случая М пуска линк към кулинарна група. Особенност: наименованието на групата е на латиница и на немски, макар да има безкрайно много български кулинарни групи. Знаейки, че голяма част от участниците в групата говорят и немски, М се опитва да предизвика интерес и привлече участниците навън от българската група и далеч от кирилицата.

  • 9) Атакуване емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му.Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията.“

    Чрез действията на М тук при участниците в дискусията са атакувани следните чувства, етични категории и личностни качества:

    всеотдайност и готовност за помощ, състрадателност, съпричастност, умиление, загриженост, толерантност, възхищение, раздвоение, колебливост, търпеливост, вина, разбиране, самочувствие, пълноценност, непълноценност, патриотизъм, кулинарни умения и сръчност, спомени от детството, преданост към семейството, загриженост за развитието на децата, начетеност, информираност, етичност, интелигентност, интернационализъм, демократичност, колективизъм, индивидуализъм и др.

10) Продължителност и издържливост. Едно от средствата на манипулацията е максималното привличане на вниманието чрез максимална продължителност на комуникацията. Възможно е манипулаторът да се хонорира според продължителността на дискусията. В случая тя продължи непрекъснато 20 часа и привърши на 28.12.2013 в 15:18:02 ч..

* отчасти по Чомски (някои от точките и поясненията с наклонен шрифт)

Ако всичко това ви се струва познато, научете се да разпознавате и да елиминирате манипулаторите бързо и непоколебимо. В името на всичко българско. 





Гласувай:
22


Вълнообразно


1. kostadin - Какво да се прави, когато народа ни ...
31.12.2013 13:24
Какво да се прави ,когато народа ни се смалява като шагренова кожа.
Няма да сме първият народ изгубил се за историята.
цитирай
2. zaw12929 - Права сте, унижават ни. От ЕС про...
31.12.2013 14:32
Права сте, унижават ни. От ЕС продължават да ни отговарят на амглийски, а уж нашият език е един от европейските юа комтакт
а имаме и проблем с това, че българските депутати не могар да говорят правилен български език - тези софииските
цитирай
3. velka - Коментар на Асб Асб от група във фейсбук*
31.12.2013 18:34
Асб Асб: "Прочетох написаното в блога ти...
Да, не трябва да оставяме кирилицата да бъде асимилирана от латиницата, защото се губи едно прекрасно наследство от миналото, което все пак е гордост за нас-българите....
Дали това са осъзнати манипуалтори, или са неосъзнати хора, които са се отдали на лесното и бързото “драскане“ на латиница-не знам..(аз самата “драсках“ на латиница до преди няколко години и знам, че го правех поради мързел да сменям езика, но после си сложих Tastenkombination и сега само с strg 1 и strg 2 сменям за части от секундата двата езика)...
Но е факт, че обществото все повече взе да го кара “през просото“ по много параграфи. И този с латиницата е един от тях.
Аз съм възпитана от малка в принципа (навика), че човек трябва всеки ден да си реши косата, да си мие лицето,да чисти дома и т.н. И че трябва да прави същото всеки ден също така и с душата и мислите си... Трябва всеки ден да се контролира не само чистотата в дома и тялото, но и чистотата в действията и поведението.
Когато някой ни даде предмет за ползване, ние първо го оглеждаме дали е чист и дали не е повреден... По същия начин тогава, когато някой ни дава мисъл, или ни подканя за някакво действие, то първо трябва да се убедим дали е морално и правилно...
Писането на латиница не е човешки неморално, но е неправилно от гледна точна на асимилацията на нашето наследство от пра дедите ни..
Не знам дали всеки осъзнава кога е обект на манипулации и кога е жертва на собствената си мързеливост и небрежност, но е важно да контролираме всичко, включително и себе си. Защото живота не трябва да се живее само според течението, а трябва също така да се ПЛУВА срещу течението, ако това води до излизане на брега !"
* С любезното разрешение на Асб Асб
цитирай
4. veronikademireva - Spored men pisatelqt na tozi mat...
01.01.2014 21:14
Spored men pisatelqt na tozi material nqma absoliutna nishto da pravi..Az lichno misleh che tozi blog e za razmqna na informaziq i priqtno prekarvane na svobodnoto vreme.Ostanah kraino razocharovana che za poreden pat se proqvi balgarskiq rasizam pod forma na direktni napadki kam vaprosnia "M".Az sashto nqmam kiriliza i nqmam namerenie da si instaliram poneje komunikiram ne samo s balgari i taka mi e po odobno no tova ne oznachava che sam manipulator ili oshte po malko se opitvam da zatriq kirilizata.
цитирай
5. stamenmihalevski - Поздрав за интересния пост и важ...
02.01.2014 00:11
Поздрав за интересния пост и важната тема. Имам обаче един въпрос към авторката. Точка 3 гласи "създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им". Проблемът в случая е кирилицата, която е в опастност. Мисли ли авторката, че решението е отдалечаването ни от ЕС, както намеква блогърът zaw12929? :))) Да не би той да се явява нещо като адютант? Естествено се надявам да греша. Сега аз ще се опитам да се направя на адютант. Не отдавна на банкнотата от 5 евро се появи надпис на кирилица "евро" и то само заради единствената членка в съюза, в която се използва тази азбука - България, и то при положение, че ние все още не сме част от еврозоната. Все едно сега ние да напишем на банкнотата си от 5 лева "leva", само защото сме се съюзили с държави, които използват латиница, при положение че левчетата не са валутата, която се използва в държавите пишещи на латиница. Същевременно съм оставал не веднъж изумен, че руснаци и украинци никога не са чували за Кирил и Методи. Призовавам всички блогъри, които прочетат този коментар и в бъдеще се срещнат с рускоговорящи хора, които не живеят в България, да ги попитат знаят ли къде е създадена кирилицата, която използват и те, и от кой. След като чуят отговора им, да си зададът въпроса - каква цел преследва политиката на дадена държава, която крие от гражданите си, кой и кога е създал азбуката им? Нормално ли е в образователната система на която и да било държава да не се споменава или да се споменава само бегло, кой е създателят на буквичките чрез които пишат учениците, при положение че има безспорна информация кой и кога се е потрудил, за да имат азбука те днес? Изводите оставям на вас, а от мен само въпросчетата...
цитирай
6. stamenmihalevski - И. . . Моля пишете на кирилица и в с...
02.01.2014 00:11
И... Моля пишете на кирилица и в социалните мрежи, не струва нищо, а печелим много. Изчезне ли кирилицата, изчезва и България, изчезват и българите т.е. изчезваме и ние... Ако малките българчета се научат още от сега да пишат само на латиница, докато използват компютъра си, вземайки пример от родителите си и от по-възрастните като цяло, то след 10-20 години ако се проведе референдум за запазването или смяната на кирилицата с латиница, шансовете да си запазим азбуката ще са нищожни, защото ще я обявят за азбуката на пенсионерите, на хората с остарелите разбирания, на пречещите на глобализацията и развитието, на "червените бабички"... :))) Правили сме какви ли не грешки като народ, дано поне не направим и тази...
цитирай
7. demonwind - Не знам дали е само при мен,
20.10.2015 10:08
но кирилицата позволява далеч по-бързо машинно писане, отколкото латиницата. При все, че зтам английски като майчин език, не мога да постигна скоростта на писане, каквато имам на кирилица. И още един парадокс - когато за първи път седнах да пиша на компютър, без да съм имал досег до клавиатури и пишещи машини, офрасках около 25 страници за един ден (курсова работа). Нещо, което далеч (тогава) не можех да постигна на латиница. Чувал съм и за други такива случаи. И, което е още по-чудно, много трудно пиша на фонетична или още по-лошо - на маймуница, ако ще пиша нещо на български... За мен сърбите са най-хитри, защото въведоха и двете азбуки. Сега, друг е въпросът, че един чужденец в България например не може да разбере какво означава "Lovim brimki" или "Izhod', или пък още по-гротескното подвикване на циганина на плажа "Царевейшън молим, царевичкен варен", но това вече опира до лична култура, която определено е доста дистанцирана от бостана ;)

Поздрави!
цитирай
8. asthfghl - "Иритация"?
20.10.2015 11:29
Умишленото използване на иначе лесно заменими чуждици как се вписва в борбата за запазване и утвърждаване на българския език?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: velka
Категория: Политика
Прочетен: 109931
Постинги: 27
Коментари: 59
Гласове: 91
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031